niedziela, 11 lutego 2018

Jak przechowywać odciągniete mleko.

dziecko



Dzięki laktatorom możemy karmić dzieci mlekiem matki bez konieczności przystawiania ich do piersi. Dzięki temu nie jesteśmy „uwiązani” do naszej pociechy. Możemy odciągnąć pokarm i wyjść z domu zostawiając dziecko z opiekunką lub ojcem, którzy w razie konieczności nakarmią maluszka. Warto jednak zapoznać się z kilkoma informacjami na temat przechowywania ściągniętego mleka, aby nie zaszkodzić swojemu dziecku.

Dzięki takim urządzeniom i sprzętom jak laktator, butelki ze smoczkiem, czy podgrzewacze butelek kobiety karmiące mogą cieszyć się większą swobodą. Mogą spokojnie wyjść z domu, czy to na zakupy, czy to do pracy, nie martwiąc się o to, że trzeba jak najszybciej wrócić i przystawić maluszka do piersi. Jednak, aby nasze dziecko dostawało tak samo wartościowy pokarm jak ten, który otrzymuje bezpośrednio ssąc pierś, musimy zadbać o odpowiednie jego przechowywanie.


Jak przechowywać mleko matki?



Jeśli mamy zamiar odciągnąć mleko na zapas musimy się najpierw do tego odpowiednio przygotować. Musimy, bowiem mieć coś, w czym będziemy nasze mleko przechowywać. W tym celu możemy zaopatrzyć się z specjalne pojemniczki, buteleczki lub woreczki do przechowywania pokarmu.


Jeśli chodzi o woreczki to na rynku dostępne jest ich kilka rodzajów- m.in. takie, które można podpiąć pod laktator, aby następnie odciągać mleko bezpośrednio do nich. Najbardziej praktyczne są worki z nadrukowaną na opakowaniu miarką i naklejkami lub miejscem, gdzie można wpisać potrzebne informacje tj. data, godzina oraz ilość. Dodatkowo woreczki powinny mieć szczelne zamknięcia, zapobiegające ewentualnemu wylaniu się zawartości. Woreczki są sterylne, ale niestety raczej jednorazowe, natomiast butelki, czy pojemniczki można stosować wielokrotnie (oczywiście po każdorazowym umyciu i wyparzeniu).


Pokarm można przechowywać również w starannie wymytych szklanych naczyniach z przykrywką, jednak nie mogą być to zwykłe słoiki z metalową zakrętką, gdyż skład przechowywanego w nich jedzenie może ulec zmianie na skutek reakcji zachodzących pomiędzy mlekiem a metalem.


Nie wolno również stosować pojemników z poliwęglanu – może on uwalniać szkodliwy dla dzieci Bisfenol A (utwardzacz plastiku, którego nie wolno stosować w produktach dla dzieci). Bezpieczne są natomiast pojemniki z polipropylenu albo polietylenu przeznaczone do kontaktu z żywnością.


Mrożenie i rozmrażanie mleka.



Jeśli chcemy rozmrozić uprzednio zamrożone mleko, warto mieć na uwadze, że powinniśmy to robić powoli. Najlepiej przełożyć pojemnik z zamrażalnika do lodówki (może tam stać 24 godz.), albo naczynia z letnią wodą, w którym rozmrozi się w ciągu kilku godzin. Pokarm można również rozmrażać pod chłodną, bieżącą wodą. Raz rozmrożone mleko nie powinno być już ponownie zamrażane, ze względu na ryzyko całkowitej zmiany zawartych w nim trójglicerydów, a także możliwość namnażania się bakterii.


Po rozmrożeniu mleko może stać w lodówce do 24 godzin, natomiast poza nią już tylko 4. W tym czasie trzeba je podać dziecku. Pokarmu nie wolno także gotować ani podgrzewać do wysokiej temperatury, nie wolno również wlewać do garnuszka i stawiać bezpośrednio na ogniu, gdyż w ten sposób niszczymy zawarte w nim składniki odżywcze. Najlepiej ogrzewać je po przelaniu do butelki, z której będziemy karmić naszą pociechę z zastosowaniem kąpieli wodnej lub w specjalnym podgrzewaczu.


Do podgrzewania kobiecego mleka nie nadają się również mikrofalówki. Fale zmieniają bowiem strukturę białek (zmniejszają stężenie immunoglobuliny A) i zawartość witaminy C.


Podgrzane mleko powinno być zużyte w ciągu godziny. Po upływie tego czasu mleko powinno zostać wylane.


Jak długo przechowujemy mleko matki?



Pokarm dla zdrowego dziecka:


  • do 8 godzin w temperaturze pokojowej (do + 25˚C).
  • do 2–5 dni w lodówce w temperaturze do + 4˚C.
  • do 2 tygodni w zamrażalniku w temperaturze –10˚C.
  • do 6 miesięcy w zamrażarce w temperaturze od – 18˚C do – 20˚C.


Pokarm dla wcześniaka, chorego malucha:


  • do 1 godziny w temperaturze pokojowej (do + 25˚C).
  • do 48 godzin w lodówce w temperaturze + 4˚C.
  • do 7 dni w zamrażalniku lodówki w temperaturze do – 10˚C.
  • Do 3–6 miesięcy w zamrażarce w temperaturze od – 18˚C do – 20˚C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz